Tíz filmes klisé a középkorból, amelyet nem érdemes elhinned

 A középkor népszerű témája a filmeknek és a sorozatoknak, mozgóképen gyakran jelenik meg a korszak. Ám a látványosság és a filmes hatás kedvéért gyakran olyan megoldásokat is használnak, amelyek rendkívül távol álltak a mindennapi valóságtól. Tíz középkorral kapcsolatos gyakori filmes klisét szedtünk össze, amelyet nem érdemes elhinni.

A középkori lovagokat daruval emelték a nyeregbe

Az egyik gyakori, bár manapság már kikopóban lévő motívum az, hogy a középkori páncélokban alig lehetett mozogni és külön daruval emelték nyeregbe az embereket. Valójában, ha a középkoriak csatába vonultak, akkor elég komplikált megoldás lett volna mindenkit egyenként daruval nyeregbe emelni, és ezt ők is tudták… A teljes testet fedő páncélok között is különbséget teszünk a lovagi tornákon és a csatatereken használt darabok között. Előbbiek a súlyosabb darabok, utóbbiaknak biztosítaniuk kellett annyi mozgást, amennyi nem okozott életveszélyt a használója számára egy mozgékonyabb ellenféllel szemben. Az valóban előfordult, hogy egy-egy embert páncélostul daruval emeltek nyeregbe, de ez a ritka alkalom tornákon és eleve túlsúlyos lovasokkal fordult elő. (Mint pl. VIII. Henrik angol király esetében).

 viii_henrik_pancelja.jpg

VIII. Henrik páncélja, amelyet Boulogne ostrománál viselt 1544-ben, már jelentős túlsúllyal küszködve

A csaták legnagyobb harcosai nem viseltek sisakot

Filmen gyakran előfordul, hogy a főhős nem visel sisakot harc közben. Ez különösen igaz abban az esetben, ha egy film vagy sorozat főhőséről beszélünk. Valójában a középkori csataábrázolásokon mindenkin van sisak. Nem véletlenül, azt már az ókor óta tapasztalatból tudták, hogy a fejsérülések járnak a legsúlyosabb következményekkel, ezért igyekeztek azt mindenáron megvédeni. Ez a középkorban sem volt másképpen. A filmes megoldások valójában azért születnek meg, mert a színészek egyik legfontosabb „munkaeszköze” az arca, ha ezt egy sisak eltakarja, akkor sokkal nehezebbé válik a szerep eljátszása.

 vikingek.jpg

A Vikings című sorozat egyik képén jól látható, hogy a főszereplők nem viseltek sisakot - az egyik statisztának azért jutott egy...

A középkoriak leggyakoribb fegyvere a kard volt

A filmvásznon gyakran látunk karddal viaskodó embereket, a történelmi filmeket is gyakran illetik „kardozós” zsánerként. A kard használatának valóban volt presztízse már a középkorban is, vívókönyveket írtak és a gyakorlatok szerint harci iskolákat is megkülönböztetünk. Ám ebből is kitűnik, hogy a kard használatának az elsajátítása egy hosszú tanulási folyamatot igényelt, ami keveseknek adatott meg. A leggyakoribb fegyver, amelyet a fegyverforgatásban járatlanabb emberek kezébe is előszeretettel adtak, a lándzsa volt. A lándzsa alapszintű használatához ugyanis jóval kevesebb tanulás kellett, a középkorban ugyanis nem volt idő hosszú kiképzésre. Ráadásul a lándzsákat olcsóbban lehetett előállítani, mint a kardokat.

 kard_versus_landzsa.jpg

A középkori emberek mocskosak voltak és sosem fürödtek

Gyakori tévhit, hogy a középkorban nem, vagy csak nagyon ritkán fürödtek az emberek. Valójában az ezeréves középkor alatt a különböző régiók embere eltérő módon viszonyult a fürdéshez. Angol szerzetesek meglepve írták a skandináv támadóikról, hogy legalább hetente egyszer megfürdenek. A római fürdőkultúra sem halt ki a Római Birodalom bukásával egyik napról a másikra. A középkori városokban pedig léteztek közfürdők, amelyek némileg különböztek a maiaktól: koedukáltak voltak és lehetett bennük enni-inni. A kései középkorban azonban részben a fürdőket okolták a járványokért és az egyház sem nézte jó szemmel a fürdők körüli prostitúciót, ezért Európa-szerte lassan bezárultak. A szappan egyébként Európában éppen a középkorban terjedt el. A víztől való általános ódzkodás inkább a középkor utáni időszakot, a 17-18. századot jellemezte.

kozepkori_furdo.png

Ezen a középkori fürdőábrázoláson jól látható, hogy a fürdő koedukált volt és ettek-ittak fürdés közben 

A középkori emberek állatok módjára ettek

Gyakori filmes klisé, hogy a középkori lakomákon „kézzel-lábbal” ettek, nem ügyelve semmire. Valójában a lakomáknak létezett etikettje. Mivel az ételek közös tálakban és edényekben voltak, így mocskos kézzel nem illett hozzájuk nyúlni, a házigazdáknak biztosítaniuk kellett egy tál vizet a kézmosáshoz. Az evőeszközök közül elterjedt volt a kés használata, illetve a tésztát előszeretettel fogyasztó itáliaiak nyomán a késő középkorban használni kezdték a villát is. Az archoz kézzel hozzányúlni például szintén illetlenségnek számított az evés megkezdése után, mivel „piszkosnak” tekintették.

 kozepkori_lakoma.jpg

Ezen a középkori lakomaábrázoláson láthatóak a közös tálakra tett ételek és az evőeszközök

A középkori emberek barna és szürke bőrcuccokban jártak

Ha látunk egy jelenetet, amelyikben sötét színű, lógó bőrruhás emberek szerepelnek, akkor alighanem egy történelmi film jut az eszünkbe. A filmekben ugyanis, különösen a statisztákat és a mellékszereplőket, sötét színű ruhákba öltöztetik, amelyek barnák, szürkék vagy sötét színűek. A valóság azonban az, hogy a középkori emberek sokkal színesebben öltöztek, mint ahogyan azt a filmesek elképzelik. Gyakran olyan színkombinációkat is láthatunk ábrázolásokon, mint a kék és a sárga, amelyeket ma már nem igen viselnénk együtt a mindennapokban. Az egyes színek gyakorisága általában attól függött, hogy a ruhák megfestésére használt anyag mennyire volt megfizethető. Emiatt például piros szín és árnyalatai például ritkábban fordultak elő a hétköznapi emberek viseletében. De abban biztosak lehetünk, hogy sokkal színesebben öltöztek a korabeli emberek, mint ahogyan a filmvásznon látjuk őket.

 14_szazad_kozepkori_oltozkodes.png

Egy 14. századi ábrázolás részlete, a földművesek által viselt ruhák erőteljesen elütnek a filmekben látott daraboktól

A városokban az éjjeliedényeket az utcára ürítették

Ha a középkori városok élhetetlenségével akar valaki példálózni, akkor biztos eszébe jut a filmekben gyakran látott jelenet, hogy az éjjeliedényt az ablakon át ürítik ki. Valójában azonban erre néhány szatirikus leíráson kívül nem igen találunk példát, vagy ha igen, ott kifejezetten tiltották a gyakorlatot. A középkori emberek kifejezetten ódzkodtak az emberi és az állati ürüléktől, nem törekedtek arra, hogy az ablakuk alá gyűjtsék azt. A középkori városok általában külön embert tartottak arra, hogy az emberi és állati ürüléket összeszedjék és a városon kívülre szállítsák. Egyes városokban ezt vállalkozók végezték, akik a trágyát a környező földek tulajdonosainak adták el.

 kozepkor_soprogtetes_1434_nurnberg.jpg

A középkorban mindenhol fáklyákkal világítottak

Szintén gyakori filmes eszköz a falakra felszerelt, nagy fényességet árasztó fáklyatartók használata vagy a fáklyával való közlekedés. A középkorban kétségtelenül használták világításra, de csak külső terekben. A fáklya ugyanis füstöl és kormozik, ami nem túl praktikus akkor, ha fedett belső tereket akarunk világítani vele. Valójában a középkorban mécsesekkel világítottak inkább. A mécses két részből állt, egy éghető anyag tárolására szolgáló kisebb edényből és egy belőle kilógó kanócból.

 

A nőket állati sorban tartották a középkoriak

A filmekben gyakran találkozunk azzal az ábrázolással, hogy a nőket önálló akarat nélküli állatokként tartották. Az kétségtelen, hogy a középkori viszonyok egyáltalán nem tekinthetőek ideálisnak a mai helyzethez képest, ám ez nem jelentette azt, hogy a nőket állatként kezelték volna. A középkor rendkívül hierarchikus társadalmában a nőknek is megvolt a maguk szerepe, amelyből ritkán tudtak kilépni. Természetesen előfordult, hogy pl. nő örökölte egy királyság trónját, vagy tekintélyes birtokokat és címeket. Viszont az is elmondható, hogy minél lejjebb élt valaki a társadalmi hierarchiában, annál több szabadsága volt a mai fogalmaink szerint a saját sorsáról dönteni.

 kozepkor_olvaso_no.jpg

A középkori embereknek feltűnően rosszak voltak a fogaik

A filmekben jellemző megoldás, hogy a középkori szegény embereknek nagyon rosszak, vagy egyenesen hiányosak a fogaik. Modern fogászati ellátás kétségtelenül nem létezett a középkorban, ám az étrendből is hiányzott valami, ami manapság mindennapos: a cukor. A cukor a középkorban egy rendkívül drága összetevő volt, így rendkívül ritkán fogyasztották. Ebből kifolyólag sokkal kevésbé jellemezte a középkoriakat a manapság annyira gyakori fogszuvasodás. Meglepő módon ráadásul a vagyonosabbak fogai rosszabbak lehettek, mint a szegényebb társaiké, mivel nagyobb eséllyel jutottak cukorhoz, vagy cukrozott ételekhez. A fogak általános romlása elsősorban majd a gyarmatosítás után indul el, amikor iparosítják a cukorgyártást és megfizethetővé és mindennapossá válik a cukor használata.

 foghuzas.jpg

 

Ha valódi középkori eszközöket vagy középkori világokat szeretnénk látni, a filmek helyett érdemes inkább az ezzel foglalkozó élményparkokba és bemutatóhelyekre elmenni, ahol hozzáértők mutatják be az egykorvolt világot.

 

A blog tartalmát Ópusztaszer, a Magyar Kalandok Parkja támogatta. 
Jegyvásárlás: 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandosopusztaszer.blog.hu/api/trackback/id/tr2916699306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dan da Man 2021.09.27. 07:51:06

Érdekes volt, köszönöm! (És azt is, hogy nem lettek lehülyézve benne a filmesek, hanem megértéssel fordultál a csúsztatásaik kommunikációs szándéka felé.)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.09.27. 08:30:16

Jó összeállítás!

Az embereknek a filmek alapján általában egységes képe van a középkorról, pedig egy időben, térben is rendkívül változatos kor volt, különféle kultúrákkal, szokásokkal, népekkel. És most csak a keresztény világra gondolok, pedig ha azon túlnézünk, akkor teljesen eltérő világokat találunk. Tulajdonképpen a keresztény világon kívül nem is értelmezhető a középkor fogalma.

lenörd hofstadter 2021.09.27. 08:39:05

Vicces, ahogy már az első bekezdés utolsó mondatával saját magadat cáfolod.

A sisakviselés is érdekes, azért megnézném, hogy meddig élnél ha a fejeden hagyod.
Egy egyszerű kísérlet, formálj a hüvelyk-mutatóujjaddal egy kb. 20 forintos nagyságú kört, tartsd a szemed elé kb. arra a távolságra ahol a sisakon is látod, oszt gondolkodj el azon a mit látsz. Vagy inkább nem látsz. Annyit segítek, a lovagok is csak addig használták amíg nyeregben voltak, amint leestek (az ügyesebb szált) a lóról, életveszélyessé vált a beszűkült látótér, dobták le azonnal. Ezen a lőrésszerű kivágás sem sokat segít, nagyjából annyit látsz a világból mint Bud Spencer.

Budihasználat is érdekes, ha régi városokban jársz nézz körül, a ház oldalán lógó kis fülke ami az utca felé volt, nem dísznek és nem virágoskertnek épült, hanem retyónak. Potty, oszt majd az eső lemossa az utca sarából. Vitorlásokon is látható általában a tat két oldalán, közvetlenül a parancsnoki kabin mellett, a tisztek oda jártak és pottyantottak, nem a hajó orrába ahová a tengerészek. Ebből a szempontból tényleg viccesek a hálívúdi tervezők, a retyót mindig lefelejtik a hajókról.

Rossz fog nem csak a cukortól van. Volt anno nem kevés munka amit foggal-körömmel végeztek, bizony sérült a fog és simán összejött a filmes klisé.

midnightcoder2 2021.09.27. 09:22:51

"A cukor a középkorban egy rendkívül drága összetevő volt, így rendkívül ritkán fogyasztották. Ebből kifolyólag sokkal kevésbé jellemezte a középkoriakat a manapság annyira gyakori fogszuvasodás."

Ez inkább immunrendszer / genetika. Nagyapámék generációja is szépen fogyasztott cukrot mégsem volt baja a fogaiknak. Csak ott még 8 gyerekbõl 4 ha megérte a gyerekkort - és ez már így volt generációk óta. A nemeseknél kevésbé, ráadásul ott jócskán elõfordult a közeli rokonok közötti házasodás.

eßemfaßom meg áll 2021.09.27. 10:32:26

@lenörd hofstadter: Ugye az még neked is megvan, hogy random közkatona fejvédője ≠ lovagi páncél lőréses sisakjával?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.27. 11:17:51

Szinte minden Amerika felfedeézéséről szóló filmben benne van az az ateista klisé, hogy a buta papok küzdenek az okos tudósokkal.

Lásd, Kolumbuszt nem akarják útra engedni a spanyol püspökök, mert a Föld lapos, a tudós Kolumbusz viszont megvédni a Föld gömbölyűséget.

Pedig annak idején pont fordítva volt. A spanyol püspökök elmagyarázták Kolumbusznak: India túl messze van nyugat felé hajózva, éhen és szomjan fognak pusztulni félúton. Míg Kolumbusz téveseb abban hitt, India alig 7-8 ezer km Spanyolországtól nyugatra haladva, a valós távolságot duplán alulbecsülte.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.27. 11:23:17

Az én 3 kedvenc filmmítoszom ókori.

A rabszolgák Egyiptomba piramist építenek. A lefelé tartott hüvelykujj Rómában. S a rabszolga evezős a hadihajón, szintén Rómában.

Majd minden óegyiptomi tematikájú filmben szinte elhagyhatatlan elem a több tízezer rabszolga, akik a munkafelügyelők ostorai alatt napi 20 órában építik a piramisokat.

A valóságban az ókori Egyiptom – ellentétben Rómával és Görörországgal – nem volt rabszolgatartó társadalom, a társadalom szinte teljes mértékben szabad jogállású emberekből állt. A rabszolgaság csak kivételesen fordult elő: adósrabszolgaság és idegen hadifoglyok esetében. Mindkét eset természetesen ideiglenes volt: az adósrabszolgák szabadok lettek adósságuk ledolgozása után, az idegen hadifoglyokat pedig hazaengedték a békeszerződés megkötése után, a saját hadifoglyok kicseréléséért vagy váltságdíjért cserébe.

A bibliai „zsidó rabság” sem szó szerint értendő, hanem mint rossz, keserű sors.

Az ókori római témájú filmek gyakori eleme a rabszolga evezős a római hadihajókon. A szerencsétlen leláncolt rabok eveznek egész nap, s ha a hajó elsüllyed, vele együtt ők is süllyednek, szörnyű halált halva. Szintén abszurdum. A rómaiaknál a teljes jogú állampolpolgárság egyik fontos eleme a katonai szolgálat volt, a kettő szinte teljesen összefüggött egymással. Nem teljes jogú állampolgár akkor se harcolhatott a római hadseregben, ha akart.

Gyalázatos szentségtörésnek számított volna, hogy egy rabszolgára bízzák a hon védelmének szent kötelességét. Természetesen egyetlen rabszolga se evezett római hadihajókon, se leláncolva, se lánc nélkül, minden római katona teljes jogú római állampolgár, azaz szabad ember volt. Rabszolga evezősök egyedül magánhajókon, kereskedelmi hajókon fordultak elő.

A másik mítosz szintén római. A halálig tartó gladiátorharcok fontos filmbeli eleme, amikor a játékszervező eldönti maradjon-e életben a vesztes gladiátor: ha igen, akkor a hüvelykujját felfelé fordította, ha nem, akkor lefelé.

A valóságban a kegyelmet az összezárt ujjakba rejtett hüvelykujj jelezte, míg a bármilyen irányban kinyújtott hüvelykujj a halált – és ez esetben is jellemzően oldalra mutatott a hüvelykujj, nem lefelé: jelentése a „vágd el a torkát” mozdulat. Míg az elrejtett hüvelykujj: „ne vágd el a torkát”.

Az ok: távolról nem volt látható világosan, hogy merre mutat a hüvelykujj, míg az felismerhető volt nagyobb távolságról is, hogy a játékszervező hüvelykujja látszik-e. Hiszen gondoljuk el: lehet, hogy a győztes gladiátor a stadion ellenkező végében győzte le az ellenfelét, azaz messze a díszpáholyban ülő játékszervezőtől. Nyilván ilyenkor a győztes nem ballaghatott el a díszpáholyig megnézni, merre mutat az ujj.

erol 2021.09.27. 12:36:46

Szerintem a fürdési és étkezési szokások jelentősen különböztek a főúri, polgári és a parasztság, a "nép" között. Amit írtál és illusztráltál az inkább az előbbiekre érvényes, míg az utóbbiak létszáma jóval nagyobb volt.

DarthVader 2021.09.27. 12:44:24

Középkor? 1974, Velence (Venezia), délelőtt kb 10 óra. Első emeleti ablak nyílik, kéz éjjeliedényt kitart, majd utcára leborit. A drekk pedig ott figyel a kövön. Saját tapasztalás. 5 másodperccel később a nyakamba kapom.

lenörd hofstadter 2021.09.27. 13:17:07

@eßemfaßom meg áll:

"A csaták legnagyobb harcosai nem viseltek sisakot"

Ugye az még neked is megvan, hogy magadból csinálsz hülyét ha nem érted a bekezdés címét és ostobaságot brekegsz mert nem fogod fel a lovagi sisak és az egyszerű közkatona fejvédője közti különbséget.

Segítek, bár ismerve a képességeidet, úgyis kiborulva fogsz hisztériázni:

"legnagyobb harcosai"

Ezek nem a bocskoros, ásóbot mellől elrángatott jobbágyok voltak.

Pááá, hanyagolj.

apro_marosan_petergabor 2021.09.27. 13:52:17

Hasznos cikk, mert rengeteg a téveszme a "sötét" középkorról - ami nem volt sötét!
A marxista-bolsevik keresztény-vallásgyűlölő történetírás szerette különösen ferdíteni a dolgokat!
- Úgy van, láttam egy szakfilmet (a fegyverekről), amelyben a hadtörténész kérésére a kb. 20-25kg-nyi páncélban, a földről szép hátraszaltót ugrott a színész. Amúgy a páncélok jól voltak kitalálva, megfelelő, ötletes ízületekkel, amellyek lehetővé tették edzett viselőiknek a rugalmas, hajlékony mozgást, harcot
- Igen, a középkorban terjedt el az írásbeliség, alakult meg sok híres egyetem. A kolostorokban másolták a kodexeket, iratokat, az építészet csúcson volt, úgy a román, mint a gótikus stílusokban.
- Ragyogó várakat építettek - és nem jobbágyok, robotban - hanem fizetett munkások, szakemberek
- Jobbágyoknak/parasztoknak is sokkal jobb dolguk volt, mint azt az említett történelem ferdítések leírták
- Nagyot fejlődött a technika, technológia: lőfegyverek, időmérő eszközök, NYOMTATÁS, térképészet, csillagászat, hajózás - vitorlázás - ebből jöttek a földrajzi felfedezések - fejlődött a matematika, fizika
- Mindez az egész európában elterjedt kereszténység égisze latt, miközben a mohamedán világban megállt a fejlődés.
(Velencében - amely egyébként megrekedt a hajógyártásban - sorozatban, komoly logisztikával gyártották a fegyveres-kereskedelmi gályákat).
- Ellentétben a megtévesztő sulykolással, nem gondolták, hogy lapos a föld...

para_noir 2021.09.27. 13:55:00

Az emberi ürülék alkalmatlan talaj trágyázására, ráadásul rettentően büdös, erősen kétlem, hogy valaki kiterítette volna a földjére, méginkább hihetetlen, hogy még fizettek is volna érte. Elég bulvárszagú az egész poszt.

para_noir 2021.09.27. 13:57:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A spanyol püspökök elmagyarázták Kolumbusznak: India túl messze van nyugat felé hajózva, éhen és szomjan fognak pusztulni félúton. " - és éhen pusztultak, te féleszű? Na látod, ha a hülye papokra hallgatott volna Kolumbusz, sose jut el Amerikába. Ennyit a papjaidról, idétlen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.27. 14:00:07

@para_noir:

Vedd észre: a papoknak lett igazuk, Kolumbusz meg csúnyán tévedett.

para_noir 2021.09.27. 14:00:12

@apro_marosan_petergabor: te vagy az, káslermiki? Pártusherceg Jézus kimaradt!

apro_marosan_petergabor 2021.09.27. 15:02:24

@para_noir: elég rosszul tájékozott vagy ebben a témában. Izbella, a legkatolikusabb királynő és férje a legkatolikusabb király finanszírozták Kolumbus útjait. Egy feltétele volt, előtte be kellett venniük a mór (iszlám) Granadát. Megtörtént.

Örömhernyó 2021.09.28. 05:56:56

@lenörd hofstadter:

Az átlag középkori sisak egy bili volt, később hátul a tarkót védő peremet kapott, oldalt sodronypáncél védte az arcot, fület. A sisakban kellemetlen lehet annak harcolni, aki először viseli, de ők ebben gyakoroltak, sisak nélkül viszont elég hamar léket kap a fejed.
A résnyi szemnyílások a késő középkorban a lovagi tornákon használt sisakokra voltak jellemzőek, de azoknál is mivel a rés a szem előtt volt, nem volt annyira korlátozott a kilátás, mint a belátás (mint a várak lőréseinél is). Bud Spencer is pont emiatt teljesen jól kilátott a szemeivel a szemhéjai közt. A nagy darabokból álló lemezvértek is ritkák voltak, késő középkorban jelentek meg.

A csatatereken a lovagok, katonák sodronyt hordtak, nem nagy lemezvértet, az íjászok páncélt se vagy bőrpáncélt. Széles skálán mozgott a védelem foka, attól függően, hogy kinek mi volt a szerepe a hadseregben.

A pajzs mellett a sisak volt a legfontosabb eleme védőfelszerelésnek. A többi testrész nehéz páncélozását nagyrészt kiválthatta a nagyméretű pajzs.

Nagyon jó a poszt, sok tévhitet tisztáz. Előttem ugyan ezek világosak voltak, de engem különösen érdekelt a középkor fiatalabb koromban, beleástam magam.

@para_noir: A papoknak igazuk volt abban, hogy a Föld kerületét kb. helyesen ítélték meg, nem hittek abban, hogy lapos, megmondtak Kolumbusznak, hogy nyugat felét túl messze van India. Igazuk is lett, mert India tényleg rohadt messze lett volna nyugat felé.
Kolumbusz soha nem is jutott el Indiába!
Hogy nem haltak éhen mind az úton, az csak azon múlt, hogy véletlenül belebotlottak a karibi szigetvilágba. Aminek a létezéséről a papok se tudtak, de Kolumbusz se tudott.
Tehát a nem haltak éhen a szerencsének köszönhetően, Kolumbusz sose jutott el Indiába, nem talált mesés gazdagságú országokat, nem talált fűszerszigeteket, a papok jó számításokra hivatkoztak, India valóban rohadt messze volt nyugat felé. Amerika meg ott volt, amiről senkinek fogalma se volt.
Írom ezt ateistaként. A katolikus egyház rettentes dolgokat követett el, de néha ők is képviseltek helyes vagy inkább a legkisebb rossznak tekinthető álláspontot mondjuk tudományos kérdésekben. A középkor, kora újkor tudósai közül elég sok szemfényvesztő önfényező szélhámos volt. Kolumbusz is inkább egy kalandor volt, mint komoly hajós. Bukott is az indiai útjával, hisz nem jutott el oda, csak közben véletlenül felfedezte Amerikát. Aminek az újrafelfedezése csak idő kérdése volt (a vikingek már jártak ott korábban).

Örömhernyó 2021.09.28. 05:59:23

@apro_marosan_petergabor:
A jobbágyok sora nagyon eltérően alakult Kelet és Nyugat-Európában. Nyugaton, ahol egy időben tombolt a pestis, munkaerőhiány alakult ki, emiatt nagyobb szabadsággal csábították a jobbágyokat egymástól a földesurak. Aztán jött a textilipar és sok jobbágyot kiraktak a földekről. Lett belőlük fizetett munkás.
Keleten, ahol elszigetelt térségek voltak (Lengyelország) a kevés nemzetközi kereskedelmi útvonal miatt nem annyira terjedt a pestis alig szedett áldozatot, a munkaerő értéke alacsony volt, a jobbágyoknak esélye se volt jobb körülményeket kiharcolni. Röghöz kötötték őket.
Az év különböző szakaszaiban nem egyforma volt a munkateher. Amikor mezőgazdasági munkák folytak, akkor egész nap dolgoztak, kevés pihenővel.
De amikor rosszra fordult az idő, akkor nem lehetett a földeken dolgozni, olyankor otthon maradtak, háziipari termékeiket készítették, szőttek, fontak, faragtak, volt idő házat javítani, varrni, szerszámokat javítani stb. Őszi esőzések idején és télen nem is nagyon mozdultak ki, persze otthon csináltak valamit, de a földeken akkor nem volt mit tenni.
Az időjárásnak sokkal jobban ki voltak téve, ez szabta meg a pihenőidejüket is. Ahogy az egyházi ünnepek is. Mindenféle szentek napjait ünnepelték.

A tisztálkodás munkakörtől is függött. Aki tejtermékeket, bort, gabonát dolgozott fel, az valószínűleg tisztábban tartotta magát, mint aki disznókkal foglalkozott.

A világítás mécsesekkel történt, de leginkább nyugovóra tértek, amikor besötétedett, a természet rendje és az időjárás szabta meg az életritmust.

Középkorról amúgy csak Európában lehet beszélni, ahogy később felvilágosodásról is. Más kultúrákban ez értelmezhetetlen szakaszolás.

A mohamedan világban kezdetben sikerült elterjeszteni a korábbi hellenisztikus korban (Kisázsia, Észak-Afrika, Egyiptom) és a perzsa dinasztiák által felhalmozott tudást, importálták az indiai matematikát is. A mohamedánok így kezdetben áramoltatták a tudást és fúziót hoztak létre a korábbi kultúrák tudásából. Csak hát ezt a tudást nem a tevehajcsár, emberkereskedő arabok halmozták fel, hanem a korábbi perzsa és hellenisztikus kor államai, Egyiptom, India. Amint az arab hatás dominánssá vált, a mohamedan világ megrekedt Európához képest.

Az írásbeliség a középkorban egy szűk elit érdekeit szolgálta, monopolizálták a tudást, amit a tudományos kérdésekről és módszerről gondoltak, az mind korábbi görög tudás átmentése volt. A kereszténység sokat nem tett hozzá a tudományhoz, csak mellette búvópatakként túlélt a tudomány, bár sok tévút is volt, tekintélyelvű érveléssel stb.
Azt el kell ismerni, hogy középkorral való szembefordulás nélkül nem lett volna felvilágosodás (aminek szintén megvoltak a hazug mítoszai, tévútjai). Buddhista, mohamedán, konfuciánus vagy törzsi kultúrákban esélye se lett volna a felvilágosodásnak. Hisz az az antik műveltséghez és a tudományhoz fordult a keresztény középkorral szemben. Más kultúrákban ezek az előzmények teljesen hiányoztak, például a konfuciánus kultúra egy folyamatos, fejlődés nélküli idővonal és erre a kínaiak roppant büszkék, hogy nem nagyon változott semmi a 20. századig náluk, szerintük ez a folyamatosság érték, kultúrájuk felsőbbrendűségének bizonyítéka. Paradigmaváltásra kizárólag a fehér, nyugati ember volt képes az emberiség történelme során. A kínaiaknál 8000 év alatt tudományosan semmit se tudtak megmagyarázni (mindent jó mesterember szintjén fejlesztettek és csináltak, nem tudományos alapon vizsgálva a jelenségeket), minden megmaradt a hiedelmek, szokások szintjén, tekintélytisztelet miatt csak egymásra rakódhattak a dolgok, az elődők "tudását" elvetni, kritizálni nem lehetett, csak hozzátenni. Például jó mesteremberként kikísérletezték a lőport, de az oxidáció elméletének a közelébe se jutottak, tudományosan sose tudták volna megmagyarázni a jelenséget. Paradigmaváltást csak az antik filozófia-keresztény középkor-felvilágosodás vonalon fejlődő fehér ember tudott megvalósítani.

para_noir 2021.09.28. 08:51:49

@apro_marosan_petergabor: bircának írtam, és ő papokat mondott, nem a királynét.

para_noir 2021.09.28. 08:54:28

@Örömhernyó: a papok ugyanúgy szimplán tippeltek, mint Kolumbusz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.28. 10:38:10

@Örömhernyó: Kolumbusz azt mondta, India kb. 8 ezer km-re van, a papok meg azt, 22 ezer km-re. Az utóbbi a helyes adat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.28. 10:39:37

@para_noir:

Nem, a papok nem tippeltek, hanem számoltak. Ahogy Kolumbusz is, csak ő téves adatok alapján.

GöTi 2021.09.28. 10:58:30

Kérdésem volna Kínával kapcsolatban.
Állítólag egy időben csillagászaik előre tudták jelezni a fogyatkozásokat.
Mikor volt ez az időszak? Mi volt a módszetan alapja? Valós naprendszer modell?
Hogyan, mikor veszett el ez a tudás?

Örömhernyó 2021.09.28. 11:23:33

@para_noir: Az egyháziak, meg a korabeli tudósok nem tippeltek, hanem a kor tudományos szintjén többé-kevésbé helyesen számították ki a Föld kerületét. Kolumbusz tévedett a távolságbecslésével, de megmentette őt a teljes kudarctól és haláltól, hogy a karibi szigetvilágba futott be. Indiát nem érte el, tehát az eredeti célját csúnyán bebukta. Ezért is állította élete végéig, hogy ő Indiában járt, mert nagy presztizsveszteség lett volna beismerni, hogy nem érték el eredeti céljukat az útjai.
India valóban nem olyan távolságra volt nyugat felé, mint ahogy azt Kolumbusz állította. Ha nincs ott Amerika, ahol van, akkor nagyon csúnya vége lett volna az expedíciójának. Egy rosszul számoló kalandornak szerencséje volt.

A vikingek több száz évvel megelőzték, szarabb hajókkal, keményebb, északibb klímára érkezve.

Pierr Kardán 2021.09.28. 12:30:54

@Örömhernyó: "munkaerőhiány alakult ki, emiatt nagyobb szabadsággal csábították a jobbágyokat egymástól a földesurak."

Mármint azoknak a jobbágyoknak lett jobb soruk, akik életben maradtak a pestisjárvány után. Ugyan a falu a családjukkal együtt kihalt, de az életben maradóknak jajdejó lett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.09.28. 12:43:43

@GöTi:

Nem kell valós modell az előrejelzéshez. A geocentrikus modell is jól működött, azzal is szinte mindent előre lehetett jelezni.

body_andras 2021.09.28. 13:25:18

Szintén középkori filmes klisé: egy jó csaj van az egész megyében, a többi mosdatlan és fogatlan. Hát mit, mit nem, minden rosszfiú első látásra meg akarja erőszakolni ott helyben.

body_andras 2021.09.28. 13:27:26

@GöTi: Egyszer épp fogyatkozás volt, amikor egy ipse leírta, ezen a napon ez történt. Mellékelve egy üzenet: a következőt szíveskedjenek feljegyezni. A következő kiszámolta az időkülönbözetet és ebből megbecsülte az azután következőt. :D

Örömhernyó 2021.09.28. 17:04:00

@Pierr Kardán: Igen, a pestis ott terjedt és szedett több áldozatot, ahol a fejlett gazdaság miatt kiterjedt, forgalmas kereskedelmi útvonalak voltak. Nyugaton.
Keleten meg nem volt túl nagy áruforgalom, inkább önellátásra termeltek, sanyarúbb sors jutott nekik, nem volt fejlett pénzgazdálkodás, nem jártak a fertőzést hordozó itáliai kereskedők a falvakban, mert messze volt a fejlett nyugattól, nem is terjedt a járvány például Lengyelországban.

A túlélőknek idővek jobb soraa lett nyugatabbra. Akkoriban azért nem sokáig búslakodtak a pestis után az emberek, elkezdődött az egyház hatalmának kritizálása, a világiasabb, emberközpontúbb életmód, ez hozta el a reneszánszt, humanizmust. Ami ott terjedt, ahol korábban a pestis is.
Aztán ugyanezen a területen jelentek meg a manufaktúrák, mert a munkaerőhiány miatt a céheknek leáldozott, kevésbé képzett munkásokkal kellett termelni, részfeladatokra bontották a termelést.
Textilipar elkezdett fejlődni, a munkaerőhiány miatt inkabb juhokat kezdtek tartani a földeken, a paraszt meg munkás lett.
Ez pedig elvezetett a kapitalizmushoz, ami már a kora újkor.

Ha nincs pestis, akkor nincs reneszánsz, kapitalizmus, manufaktúrák, ipari fellendülés, a jobbágyok nem válnak munkásokká.
Oroszországban azért kezelték állatként a jobbágyokat, mert végtelen számú szerencsétlen állt rendelkezésre. Nyugaton meg kezdett érték lenni az ember (fizetett munkás), ha lassan is. Nem véletlen, hogy Kelet-Európában nagyon sokáig fennmaradt a klasszikus jobbágy státusz. Nyugaton és Észak-Európában elég korán eltűnt a jobbágyság, röghöz kötés vagy sose volt, vagy megszűnt, lettek szabad parasztok.

Az emberek semmibe vétele akkoriban indult keleten.

Most is, a nagyjából influenza súlyosságú koronavírus járvány miatt fejlettebb országokban nő a munkaerő értéke. Pedig ez nem pestis.

Indriq 2021.09.29. 02:14:21

@apro_marosan_petergabor: király, hogy mindent vissza tudsz vezetni a marxizmusig...
Mondhatni monomániás debil vagy.
Hogy elgondolkozhass, a felsorolt hibák és klisék a hollywoodi filmeknek köszönhetőek leginkább.

horrorpornó bábszínház 2021.09.29. 02:59:54

Hát jó sok baromság lett itt összehordva.
Szép dolog, amikor egy hozzá nem értő dilettáns hülye akarja osztani az észt.

horrorpornó bábszínház 2021.09.29. 03:17:37

@para_noir:
Ezt magyarázd el a falusi embereknek, akik a pottyantós budit, mikor évente egyszer kipucolják, a fák tövére ürítik. Biztos hülyék hozzá, veled ellentétben.

horrorpornó bábszínház 2021.09.29. 03:18:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Számoltak a faszomat.
Azt hirdették, hogy a föld lapos.
Ahogy te még mindig így gondolod, te elmebeteg bolgár buzi.

para_noir 2021.09.29. 08:28:09

@horrorpornó bábszínház: apafej, a fák tövébe borítás és a termőföldre kiterítés között van egy arópcska különbség, a fát nem eszed meg. A terménynek (illetve az azt fogyasztónak) nem tesz jót az emberi ürülék szennyezés. Egyébként a fák tövébe csak a legalja putrisok öntik pottyantós tartalmát, vagy szerinted azért gyűjtik a szart egy földalatti mélyedésben, hogy utána kiöntsék a kertbe? Akkor miért nem eleve oda szarnak? Nem tudom hol láttál ilyet, de nem ez a szokásos.

body_andras 2021.09.29. 09:26:59

Mindenki nyugodjon le: növényevők szara jó a termőföldnek, minden egyéb - nem jó. Erre valósznűleg már a Homo Erectus is rájött. (Attól hogy valaki vegán, még nem fog növényevő szart termelni, ezért kérem, ne szarjon a földre.)

morcos68 2021.09.29. 09:40:06

Elnézést kérek; a cikk jó és érdekes, de a cím szerintem nem helyes így. "Tíz filmes klisé a középkorról ..." lenne szerencsésebb.

saihulud 2021.09.29. 12:05:13

@apro_marosan_petergabor: A sötét középkor 476-tól 1000-ig tartott. Magyarán a középkor elejét nevezik így. Petrarca nevezte el sötét időszaknak.

Részletek:
www.fokusz.info/index.php?cid=1285654298&aid=1922135672&lista=1

eßemfaßom meg áll 2021.09.29. 12:38:03

@apro_marosan_petergabor: a középkor ezer évig tartott, amiről te beszélsz az max a legvégére érvényes.

apro_marosan_petergabor 2021.09.29. 18:29:37

@Indriq: Nos, nem, vagy nem csak. A történelmi materializmus, a marxista történelem írás - amely generációk történelmi tudatáért felelős mívelte tehetségesen a történelem hamisítást, nézz utána a "végtermékekben" a megfelelő tankönyvekben.
@saihulud: Nos, nem. A középkor 1492-ig tartott, Amerika felfedezéséig, a római birodalom bukásától - 476-tól (Petrarca ebben indifferens).
Még azért tegyük hozzá, társadalmi fejlődés is tartozott hozzá, hiszen a jobbágy, a paraszt az nem vol rabszolga, szabad ember volt, akár hadvezér is lehetett belőle.
Kicsit ugorva, Napoleon után szabadon, minden paraszt tarsolyában hordozta a marsallbotot...

saihulud 2021.09.29. 21:25:22

@apro_marosan_petergabor:

Légyszi nézd meg a linket amit küldtem. Illetve leírom még egyszer és olvasd el figyelmesebben amondatot:

"A sötét középkor 476-tól 1000-ig tartott. Magyarán a középkor elejét nevezik így."

-Azaz a sötét középkor a középkor első fele, nem az egész. További részletekért ott a link, ahol kifejtik.

Magyarán a sötét középkorban nem volt egy csomó minden amit leírtál. Nem volt még feltalálva a lovagi páncél. Nem volt még egyetem. Nem voltak lőfegyverek, időmérő eszközök, nyomtatás.

Mellesleg azt állítani, hogy a mohamedán világ megállt a fejlődésben, szintén nem igaz. 11. század, de nézd meg a zaragozai Aljaferia kinézetét, szerintem simán felveszi a versenyt a gótikával.

Talán ebbe is nézz bele:
hu.wikipedia.org/wiki/Az_iszl%C3%A1m_aranykora

Örömhernyó 2021.09.30. 02:10:54

@saihulud: Az iszlmisták mindig megragadnak a külsőségeknél. Csak mert díszes épületeket emeltek a mohamedánok egyes meghódított területeken, nem jelenti, hogy a fejlődés ment volna végbe. Ennyi erővel a kínai civilizációról is hazudhatnánk, hogy folyamatosan fejlődött, mert folyton másféle színű, alakú díszes köcsögöket csináltak porcelánból.
Ez mesterségbeli tudás, ami jó iparosmunka legfeljebb.
A fejlődés nem ez, hanem a világ működésének megértése, általános tudományos törvények felismerése és alkalmazása.
Erre az iszlámista vilg addig volt képes, amíg a meghódított perzsa, indiai, hellenisztikus kultúrák által kitermelt tudósok éltek. Aztán ahogy elarabosodott a mohamedán világ, elveszett a tudás, a fejlődés.
A mohamedán világban sose jött volna létre a modern tudomány, nem lett volna felvilágosodás.

Örömhernyó 2021.09.30. 02:15:02

@horrorpornó bábszínház: Emberi ürüléket tilos a földekre vinni trágyának. Jogszabály tiltja.
Sertés ürülékét se lehet trágyának használni.
De a ló és tehén ürülékét (istállótrágya) se lehet azonnal kivinni a földre, hónapokig érlelni kell kazlakba rakva.

horrorpornó bábszínház 2021.10.01. 17:54:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Valóban tévedtem, kihagytam, hogy nemcsak elembeteg bolgár buzi vagy, hanem pedofil is.

Kösz, hogy emlékeztettél rá.

horrorpornó bábszínház 2021.10.01. 18:12:03

@para_noir:
Majd ha egyszer, életedben először kimerészkedsz a Nagykörúton kívülre is, meg fogsz lepődni, mennyire kurvára nem úgy működik a világ, ahogy eddig gondoltad.
Az emberi ürülék tele van a növények számára hasznos ásványi anyagokkal, ún. szerves trágya. Nem tudom, honnan vetted azt a faszságot, hogy árt a növényeknek, de egetverő faszság. Az egyik legjobb szerves trágya. A növény lebontja, még ha eddig azt gondoltad is, hogy amit szarral öntöznek, az utána szarízűt terem. Biológiaórán éppen kezeltek agyhiányra?

Majd egyszer menj el valami szőlőtermesztő helyre, és kérdezd meg a gazdát, hogy mivel trágyázná legszívesebben a szőlőt, ha lenne belőle elegendő mennyiség.

@body_andras:
Na, a másik Nagykörutat életében át nem lépő barom...

@apro_marosan_petergabor:
Arra, hogy a középkor meddig tartott, van legalább 5 dátum. Amikor én tanultam, akkor 1640, az angol forradalom volt a középkor vége a történelemkönyv szerint.
"a jobbágy, a paraszt az nem vol rabszolga, szabad ember volt"
Volt a faszt. Álmodban. Papíron esetleg szabad volt, de a földesura azt tehetett vele, amit akart, akár meg is ölhette büntetlenül.

@saihulud:
Hagyd, ez csak egy agyatlan fideszbarom.

@Örömhernyó:
Azért nézz utána mondjuk az Avicenna (aki egyéként Abu Ali ibn Szina - Ali apja, Szina fia, meg még volt pár kiegészítő neve) névnek. Hátha utána nem írsz majd ekkora baromságokat.

"Emberi ürüléket tilos a földekre vinni trágyának."
Ezt a faszságot honnan szedted? Jártál már életedben falun? Kétlem.

"Sertés ürülékét se lehet trágyának használni."
A sok falusi barom, hogy erről nem tud, és használja... Vagy szerinted falun mit csinálnak a sertéstrágyával?
Meg ahol van nagyüzemi sertéstartás, ott szerinted mi történik vele?

"földre, hónapokig érlelni kell kazlakba rakva"
Azt a kurva, feltaláltad a langyos vizet? Ki mondta, hogy nem kell érlelni? A budit is évente kb. 1-szer pucolják.

apro_marosan_petergabor 2021.10.01. 20:01:17

@saihulud:
Elolvastam, kiderül belőle, h a sötét középkor eléggé szubjektív címkézés. Az is, hogy a középkor indította el a technikai fejlődést - az is, hogy a felvilágosodás során lett divatos besőtétedni a kersztény kultúra kezdetét...amit később kéjes moyollyal átvettek a marxisták(a jakobinus vonal örökösei).
Az, hogy az egyetemek kb. az 1200-as években indunak, nem azt jelenti, hogy előtte valahogy, valamilyen iskolákban nem adták tovább a tudást, az írásbeliséget. Mindennek hordozója, essenciája abban az időben az egyház volt - az pedig Európában a keresztény egyház volt. A többiek kevéssé értek rá, mert háborúztak vagy dolgoztak (ehhez is ahhoz is fejlett eszközök kellettek... a kézművesség -ipar így intenzíven fejlődött, vas, réz, bronz, nemesfémek, fa, bőr). De azért az államvezetéshez bizony kellett az írásbeliség - működött is, még komolyabb vezetők is éltek vele, illetve voltak tudósaik, már a frank birodalom idején. Részben. Mert Bizáncban (a Római birodalom örököse, görög nyelven) interrupt nélkül mentek tovább a dolgok, az írásbeliséggel s minden egyébbel együtt, míg a "fejlett" iszlám meg nem állította, 1453-ban...A görögtűzről ma sem tudjuk miképpen működött... Amúgy több évszázadig megvédte Európát az iszlámtól.
Kúltúra, hogy ne lett volna, nézd meg az ikonokat, mozaikokat, kódexeket azokból az időkből - de nyugodtam meg lehet nézni a tihanyi apátság alapító okiratát is - a latin végig élt - miközben a latin nyelv már régen nem volt élő...

Magyarok Kalandjai Blog

Friss topikok

süti beállítások módosítása